Конституционният съд съобщи, че единодушно обявява за противоконституционно решението на Народното

...
Конституционният съд съобщи, че единодушно обявява за противоконституционно решението на Народното
Коментари Харесай

КС отмени спряното плащане на 650 млн. лв. за пътни фирми

Конституционният съд заяви, че единомислещо афишира за противоконституционно решението на Народното събрание, с което бяха стопирани заплащанията към пътните компании от страна на организация " Пътна инфраструктура "  (АПИ).

Става въпрос за решение за предприемане на дейности от АПИ за реализиране на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа, признато на 20 април тази година и оповестено в Държавен вестник брой 32 от 26 април 2022 година

Така Народното събрание даде картбланш за заплащане на половината от парите за свършена от тях работа по договорите за настоящ ремонт и поддържане. Другата половина трябваше да бъде платена въз основа на доклад на междуведомствена работна група за определяне на изпълнените действия и мнение на парламентарната комисия по районна политика.

Парламентът одобри това решение след серия от митинги на пътния отрасъл. Правителството на Кирил Петков отхвърляше да бъдат разплатени парите с аргумента, че е предоставена трикратно повече работа от цената на договорите. Освен това се твърдеше, че под формата на настоящи поправки са правени съществени, което на процедура е нелегално строителство. Имаше и подозрения, че част от дейностите не са осъществени, а компаниите претендират за парите.

След приемането на решението от парламента АПИ изплати към 650 млн. лева. - половината от претендираните от компаниите сума за осъществени действия. Изплащането на остатъкът обаче не се случи, защото парламентарната комисия по районна политика по този начин и не утвърди отчета на междуведомствената комисия.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР